Quantcast

Οικονομία

21 Μαρτίου 2022 07:30 Τελευταία ενημέρωση : 22 Μαρτίου 2022 00:37

Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ - Προβλήματα στην λειτουργία τους

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση για την επίθεση με κακόβουλο λογισμικό. Μέχρι πότε έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ. Ταλαιπωρία για τους πελάτες.

Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ - Προβλήματα στην λειτουργία τους

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναφέρουν τα εξής:

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία  αντιμετώπισαν χθες το βράδυ κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά τους συστήματα μέσω κακόβουλου λογισμικού. Η άμεση αντίδραση και οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιακών λειτουργιών περιόρισαν και απέτρεψαν επέκταση της επίθεσης. Ενημερώσαμε άμεσα και συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις συναρμόδιες κρατικές αρχές  καθώς και με ΙΤ εταιρείες ειδικών στην κυβερνοασφάλεια.

Για λόγους πρόληψης και ασφαλείας και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες αποφασίστηκε η απομόνωση ολόκληρου του Data Center της εταιρίας. Ως εκ τούτου ανακοινώνουμε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος όλων των ταχυδρομικών καταστημάτων και θα υπάρξει αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας,  νέα ενημέρωση προς το κοινό  και τους πελάτες μας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν συγνώμη για την προσωρινή ταλαιπωρία,  που οφείλεται σε ενέργειες κοινών κακοποιών στοιχείων του κυβερνοχώρου και διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για τη συντομότερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα».


Σε δήλωση του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάριου Κάτση, αναφέρεται: 

«Το περιστατικό της κυβερνοεπίθεσης στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ και η αναστολή λειτουργίας του Data Center τους είναι εξόχως σοβαρό ζήτημα, καθότι είναι ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας στη χώρα. Τα συναρμόδια Υπουργεία, το Οικονομικών δηλαδή που τα χρηματοδοτεί, και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι υπεύθυνο για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας, όχι μόνο απαξίωσαν τα ΕΛΤΑ με το κλείσιμο καταστημάτων και τη μείωση προσωπικού προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών τους, αλλά τα άφησαν αθωράκιστα και σε κακόβουλες επιθέσεις. Η περίφημη «επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση δεν περιελάμβανε την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων πληροφοριακών συστημάτων τους όπως είχε εξαγγελθεί, παρά μόνο τον κυβερνητικό έλεγχό τους, και τη μετατροπή του σε κομματικό λάφυρο.

Οφείλει τάχιστα να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό με ανάλυση ρίσκου, και να αποκατασταθεί η λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, να δημοσιοποιηθεί η οικονομική ζημία που υπέστησαν τα ΕΛΤΑ, και προφανώς να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και των λογαριασμών των πολιτών. Το περιστατικό αυτό της κυβερνοεπίθεσης σε δομές του κράτους  δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό αλλά ούτε και το τελευταίο. Βλέποντας τέτοιου είδους επιθέσεις να πυκνώνουν, έχουμε επισημάνει εγκαίρως την αναγκαιότητα  να αναβαθμιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου, αλλά και επιχειρήσεων του Δημοσίου, και να θωρακιστούν με σύγχρονα συστήματα κυβερνοασφάλειας για την ελαχιστοποίηση των απειλών. Ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι διαδικασίες που περιγράφει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία (ν.4577/2018), καθώς και η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας που πρώτη ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επικαιροποίησε  η σημερινή. Δυστυχώς αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, παρά μόνο στις περιπτώσεις που πρόκειται για απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων. Η κυβερνοασφάλεια της χώρας απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και διαρκή εγρήγορση απέναντι στις νέες προκλήσεις».


Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία - Μαριούπολη: το τελεσίγραφο και οι φόβοι για “τελική επίθεση”

ΕΦΚΑ - Συντάξεις Απριλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Φωτιά σε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ